Израелските власти арестуваха палестинския губернатор на Източен Ерусалим за престъпления, извършени на окупирания Западен бряг. Не се съобщава какви точно са престъпните деяния, извършени от задържания. Новината за ареста съобщи Организацията за освобождение на Палестина, предадоха Франс прес и ТАСС.

© БТА / АРХИВ

Губернаторът Аднан Гейт е бил арестуван вчера вечерта в палестинския квартал Бейт Ханина в Източен Ерусалим. До четири дни той ще се яви в израелски съд.

За фигура номер две на ООП Саеб Еракат този арест е "нова стъпка срещу палестинското присъствие в Ерусалим" и представлява нарушение на израелското законодателство, касаещо палестинските институции в града.

"Заплахите срещу палестински представители, тяхното задържане, в това число и "отвличането" на губернатора Гейт, са част от план, предназначен да подкопае основите на едно политическо решение, базирано на две държави с граници от 1967 г., преди израелско-арабската война и израелската окупация на Западния бряг и на Източен Ерусалим", допълни Еракат.

Засега израелската армия не е коментирала ареста на Гейт. Говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд пък само каза, че става дума за арестуване на двама души и за започване на разследване.