НОВИНИ

Израел и Турция възобновяват отношенията си

Израел и Турция постигнаха днес споразумение за нормализиране на отношенията след шестгодишен разрив, съобщи израелски представител, цитиран от Ройтерс и Франс прес.Очаква се израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Рим, да обяви подробности утре, уточнява Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:14, 26.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
израел турция възобновяват отношенията

Връзките между някогашните близки съюзници Турция и Израел рязко се влошиха през 2010 г., след като израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба "Мави Мармара", опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Турция настоя Израел да се извини, да плати обезщетение и да вдигне блокадата от Газа. Израел пък поиска ограничаване на дейността на Хамас в Турция.

Според представител на израелската делегация, цитиран от телевизия Ен Ти Ви и ТАСС, по-конкретно страните са се договорили да бъдат изплатени 20 милиона долара на ранените и роднините на загиналите от кораба "Мави Мармара". В контекста на смекчаване на ембаргото на Газа, се планира Турция да изгради електроцентрала и водопречиствателно съоръжение, за да бъде осигурена питейна вода за хората в Газа, информира телевизията. Отбелязва се също, че третото условие на Анкара - официално извинение - по-рано вече е било изпълнено от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

По данни на Ен Ти Ви турската страна е съобщила, че окончателното споразумение може да бъде подготвено в понеделник.

В преговорите в Рим участваха турският заместник-министър на външните работи Феридун Синирлиоглу и специалният пратеник на израелския премиер Йозеф Цихановер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 35 хиляди мигранти ще бъдат разселени от Гърция в Европа
Близо 35 хиляди мигранти ще бъдат разселени от Гърция в Европа
Адел подкрепи с песен хората, гласували срещу Брекзит
Адел подкрепи с песен хората, гласували срещу Брекзит