Израел назначи нов посланик в Йордания след нормализирането на отношенията с Аман, предаде Франс прес. Отношенията между двете страни бяха обтегнати в продължение на месеци след смъртта на двама йорданци, убити от служител на израелските сили за сигурност в сградата на посолството в Йордания. Новият посланик в Йордания ще бъде Амир Вайсброд, съобщи израелското външно министерство. Повторното отваряне на посолството, което беше затворено в продължение на шест месеца, беше обявено на 30 януари тази година.

Израелският премиер Бенямин Натеняху
Израелският премиер Бенямин Натеняху © БТА
Дипломатическо напрежение между Израел и Йордания

Дипломатическо напрежение между Израел и Йордания

На север от Персийския залив се появи дипломатическо напрежение между Израел и Йордания. Причината е инцидент пред посолството на Израел в столицата А...

На 23 юли миналата година служител от израелските сили за сигурност уби двама йорданци в сградата на посолството. Израел и Йордания представиха различни версии на обстоятелствата около инцидента. Йордания беше особено разгневена от топлото посрещане, организирано на служители от силите за сигурност от израелския премиер Бенямин Нетаняху при репатрирането му. Посолството беше затворено, а посланичката Ейнат Шлейн и служителите му - върнати.

Решението на дипломатическия конфликт беше намерено през януари. Израел изрази съжаление и прие да компенсира семействата на жертвите не само в този случай, а и при смъртта на йордански съдия, убит от израелски войници на окупирания от Израел мост Алънби на 10 март 2014 година.

Това е първото посланическо назначение за 49-годишния Амир Вайсброд. От 2013 г. досега той беше началник на отдела за Близкия изток в центъра за политически изследвания на израелското външно министерство.