НОВИНИ

Израел не се отказва от мерките за сигурност около храмовия хълм

Израел обяви, че не се отказва от наложените мерки за сигурност около джамията Ал Акса. Поставянето на металодетектори доведе до най-сериозното покачване на напрежението между израелци и палестинци от години. Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно в понеделник заради кризата по искане на Франция, Швеция и Египет.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:03, 23.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Нови камери за наблюдение бяха монтирани днес на входа на комплекса към Храмовия хълм в Ерусалим. Металните детектори няма да бъдат премахнати, но се обмисля използването им да бъде ограничено - обяви израелският премиер. Те бяха поставени, след като палестинци застреляха двама израелски полицаи на 14 юли.

След заседание на кабинета по сигурността, Нетаняху коментира, че решенията се вземат съобразно ситуацията, която се следи постоянно.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: "Подхождаме уравновесено, решително и отговорно и ще продължим в този дух, за да гарантираме сигурността си."




Заради новите мерки девети ден мюсюлмани отказват да влязат в джамията - третото свещено място за Исляма - и се молят в околностите на Ал Акса. Палестинският президент замрази контактите с Израел на всички нива, докато не бъдат отменени наложените промени.

Махмуд Абас, президент на Палестинската власт (21.07.2017 г.): "Отказваме да приемем така наречените електронни входове, защото това са политически мерки под фалшивото прикритие на мерки за сигурност."

Трима палестинци бяха застреляни по време на протест, а трима израелци бяха убити от палестинец в последните дни. Днес ракета е била изстреляна от ивицата Газа, но не е причинила щети и жертви на израелска земя. Опасенията са, че протестите може да прераснат в нова палестинска интифада.

Турция и Йордания настояха за премахване на металните детектори. Арабската лига обяви, че Израел си играе с огъня и се опитва да подпали сериозен конфликт. Папа Франциск призова пред множеството на площад Свети Петър в Рим за диалог и умереност и изрази надежда двете страни да подходят с предложения за помирение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Септември отново на протест
Жители на Септември отново на протест
Непроходими тротоари заради неправилно паркирали автомобили
Непроходими тротоари заради неправилно паркирали автомобили