Израел обяви, че прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО заради резолюция за Палестина.

Ръководената от Ирина Бокова организация за образование, наука и култура към ООН подпомага ислямисткия терор, пренебрегвайки хилядолетната връзка на евреите с Ерусалим. Това се твърди в писмо на израелския министър на образованието до генералния директор на ЮНЕСКО. Япония спря вноските си в бюджета на организацията. Деян Йотов работи по темата.

Поводът за гнева на Нафтали Бенет е резолюция, приета на ниво комисии в ЮНЕСКО. В нея се казва, че Палестина е окупирана територия и се призовава за запазване на характеризиращото Източен Ерусалим палестинско културно наследство. Храмовият хълм не се признава за свято и за евреите място в текстовете, инициирани от арабски държави. Затова израелският премиер нарече ЮНЕСКО "театър на абсурда".

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или Египет - с пирамидите. С тези абсурдни резолюции ЮНЕСКО загуби и последните остатъци от легитимността си.

Ирина Бокова се дистанцира от резолюциите, които се очаква да бъдат приети от изпълнителния съвет на ЮНЕСКО идната седмица. "Историческото наследство на Ерусалим е неделимо и всяка от общностите там има право историята й в града да бъде призната", заяви Бокова.

От 2011 година Израел и Съединените щати са замразили вноските си в бюджета й заради приемането на Палестина за членка.

Днес и Япония обяви, че спира тазгодишната си лепта в ЮНЕСКО от 42 милиона долара заради вписването по настояване на Китай на Нанкинското клане от 1937 година в Световния регистър на паметта на човечеството.