Израел прие оспорван закон, според който само евреите имат право на самоопределение в страната. Законът предизвика гнева на арабското малцинство. Гласуването съвпадна с посещението на унгарския премиер Виктор Орбан, критикуван заради възхвала на съюзник на Хитлер.

Израелският парламент прие закона за "националната държава" с абсолютно мнозинство. От 120 депутати, 62 гласуваха "за", 55 "против" и двама се въздържаха. Законът определя Израел като историческа родина на евреите, дава право на национално самоопределние само на тях. Арабските депутати протестираха бурно.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Това е определящ момент в историята на ционизма и на държавата Израел.

Израелските араби са 20 процента от 9 милионното население на страната.Според закона арабският вече не е официален език, а има специален статут, тоест може да се използва в институциите.

Ахмед Тиби, арабски депутат в Кнесета: Те напълно дискриминират арабските граждани, арабското малцинство, особено параграфите, които омаловажават арабския език.
Амир Фукс, Израелски институт за демокрация: Проблемът е, че законът се опитва да промени баланса между Израел като демокрация и Израел като еврейска държава. Нашата декларация за независимост постановява, че даваме пълно равенство на всички граждани на Израел. Малцинствата в Израел биха могли да се почувстват отчуждени, защото законът прави Израел повече еврейски и по-малко демократичен.

Гласуването съвпадна с посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Преди време той беше критикуван за възхвала на адмирал Миклош Хорти, управлявал Унгария през Втората световна война. По негово време стотици хиляди евреи са депортирани в концлагери. В Тел Авив Орбан заяви, че страната му не проявява и най-малка толерантност към антисемитизма.