Организацията за освобождение на Палестина протестира срещу новия израелски закон, който легализира със задна дата еврейски домове на Западния бряг. Според ООП законът узаконява кражбата на палестински земи.

Преди гласуването в Кнесета координаторът на ООН за Близкия изток Николай Младенов заяви, че ако законът бъде приет, това ще има трайни последици за Израел и ще намали значително изгледите за арабско-израелски мир.

© БТА

Израелският парламент прие закон, който предизвика международни реакции.

Юли Еделщейн, председател на Кнесета: В подкрепа на закона гласуваха 60. Против са 52. Обявявам, че проектозаконът за легализиране на колонията в Юдея и Самария беше приет с три гласувания, както се изисква.

Законът узаконява израелските селища върху палестински земи в окупирания Западен бряг. Става дума за близо 4000 домове. Те няма да бъдат премахнати. Законните собственици на земята ще бъдат компенсирани с пари или с друга земя.

Повечето страни смятат еврейските селища на заселници за незаконни и за пречка пред палестинско-израелския мир, тъй като жилищата раздробява територия, която палестинците искат за своя държава. Израел оспорва това и се позовава на библейски, исторически и политически аргументи, както и на нуждата от сигурност.

По-рано ООН призова Израел да отмени гласуването, а Белият дом заяви, че строежът на нови селища едва ли ще помогне на мирния процес.