НОВИНИ

Израел провежда най-оспорваните избори от години

В Израел избират парламент. Очертават се най-оспорваните и сложни избори от години насам, коментират анализатори.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:00, 09.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Право на глас имат 6 милиона и 300 хиляди души, които избират 120 депутати в Кнесета. Мандатът им е 4-годишен. В страната е неработен ден, като идеята е по този начин да се повиши избирателната активност. Настоящият министър-председател Бенямин Нетаняху и лидер на партията Ликуд ще се бори за пети премиерски мандат. Противоречивата ми политика по редица въпроси и обвиненията в корупция обаче сериозно подкопаха доверието към него.

Основният му конкурент е генерал Бени Ганц от центристкото обединение "Синьо и бяло", когото мнозина обвиняват в липса на управленски опит.

За място в парламента се борят над 40 политически формации, вероятно десетина от тях ще успеят да преминат бариерата от 3.25%, която гарантира депутатски мандати. Според анализатори шансовете и на двата основни лагера са почти изравнени и те ще имат по около 30 места в парламента.

До сега никоя партия не е печелила мнозинство в Кнесета и този път очакванията са за дълги и сложни преговори за съставяне на коалиционен кабинет. Висш палестински представил пък заяви, че не вярва Бенямин Нетаняху да бъде детрониран от пенсионирания генерал Ганц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът ще заседава по делото „Суджукгейт“
Спецсъдът ще заседава по делото „Суджукгейт“
Пореден успех за българските ученици от Международната олимпиада по математика
Пореден успех за българските ученици от Международната олимпиада по математика