Израелската държавна отбранителна корпорация "Рафаел" е готова да инвестира в България, съобщи пред български журналисти в Тел Авив нейният президент. Целта е чрез кооперация с български компании и изграждане на производствени мощности у нас да участва в модернизирането на армията.

Четвърто поколение противотанкови ракети, които засега нямат аналог в света, са гордостта на израелската корпорация. Нашият екип бе допуснат до едни от производствените центрове, базиран край Хайфа.

"Така изглеждат ракетите "Спайк". Тяхната далекобойност е от 4,5 до 5,5 километра или както ги наричат - убиец на такове".

Чрез тях може да бъде унищожена бронирана цел или бункер на противника, без дори да има видимост.

От вицепрезидента на корпорацията, бригаден генерал Лури, разбирам, че тяхната амбиция е монтажът на ракетни установки, артилерийско и стрелково въоръжение в куполи на бойни машини да се извършва в България, чрез сътрудничество с държавната " Терем" и още две частни дружества.

о.з. бриг. генерал Майкъл Лури: "Производствената част е въпрос на трансфер на производствени способности. Не е просто взимане,прехвърляне и инсталиране в България. Това е строеж на сгради, обучение на техници и инженери и превръщането им в партньори".

Според него първите доставки могат да започнат не по-рано от година.

Само с този джойстик, няколко копчета и този монитор, стрелецът може да прихване няколко цели и да ги порази напълно безопасно, тъй като той не се намира в купола на бойната машина.

В сърцето на Тел Авив е разположена щаб квартирата на корпорацията. Нейният президент, бригаден генерал Хер-Евен, обясни, че разчита на дългосрочно партньорство.

о.з. бриг. генерал Йоав Хер-Евен: Когато започнем да работим в една държава, не е само за един продукт. Това е дълго пътуване, това е стратегическо партньорство. Ние ще бъдем много щастливи и горди да подкрепим всички нужди на въоръжените ви сили.

Противоракетната система "IRON DOME" или "Железен купол", с която Израел успешно защитава територията си, може лесно да се адаптира и за нуждите на българската армия.