НОВИНИ

Израел вдигна блокадата по границата с Ивицата Газа

Рано е неделя Израел отново отвори контролните пунктове с Ивицата Газа, които блокира в началото на месеца заради ескалацията на напрежението по границата. КПП „Ерез“, през което преминават хора, и КПП „Керем Шалом“ – за транспорт на стоки са отворени и работят нормално, заяви говорител на звеното към Министерството на отбраната, което отговаря за охраната и контрола на граничните пунктове.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:04, 12.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света
израел вдигна блокадата границата ивицата газа

Границата с Газа беше блокирана на 4 май, след като движението Хамас, контролиращо палестинския анклав, изстреля стотици ракети по израелска територия, което предизвика ответен удар от страна на Тел Авив.

4 израелски граждани и 25 палестинци загинаха при двудневния въздушен обстрел, който приключи в понеделник с временно примирие. Палестински източници заявиха, че Израел се е съгласил да облекчи продължаващата от десетилетия блокада на анклава в замяна на мир. Тел Авив не коментира публично споразумението, но в петък вдигна забраната, наложена на палестински рибарски лодки, плаващи по крайбрежието на Газа.

Според Израел блокадата е необходима, за да се изолират ислямистките управници на палестинския анклав – движението Хамас, с което страната е водила три войни от 2008 година насам. Според критици обаче заради шепа бунтовници Тел Авив наказва цялото близо двумилионно население на Газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еквадор предава на САЩ документите на Асандж от посолството си в Лондон
Еквадор предава на САЩ документите на Асандж от посолството си в Лондон
В Германия разследват загадъчната смърт на трима души, убити със стрели
В Германия разследват загадъчната смърт на трима души, убити със стрели