Израелският депутат Гидеон Саар призова председателя на партията си "Ликуд" да свика вътрешнопартийни избори до 11 декември. Вотът може да отстрани като лидер на управляващата политическа формация премиера Бенямин Нетаняху.

© Архив

Това е първият официален опит в дясноцентристката партия да се смени Нетаняху, след като миналата седмица главният прокурор на Израел обяви, че срещу него са повдигнати обвинения в подкупи, измами и злоупотреба с власт. Членове на "Ликуд", лоялни на премиера, категорично отхвърлиха опитите за смяна на Нетаняху.

Движението за качество на управлението в Израел стана първата организация, която внесе петиция във Върховния съд с искане Нетаняху да подаде оставка след обвиненията в корупция.

По закон, премиерът не е задължен да се оттегли от поста, ако му бъдат повдигнати обвинения. Той ще бъде принуден да подаде оставка само в случай, че бъде осъден.

Нетаняху категорично отказа да подаде оставка и нарече обвиненията срещу него "опит за преврат".

Нетаняху е обвинен в корупция

Нетаняху е обвинен в корупция

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция, злоупотреба с доверие и измама. Това е най-сериозната криза в кариерата на Нетаняху, който...