НОВИНИ

Израелски удари срещу военната инфраструктура на Иран в Сирия

Израел нанесе удари по цялата военна инфраструктура на Иран в Сирия. Атаката е отговор на ирански ракетен обстрел срещу израелски позиции на окупираните Голански възвишения.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:41, 10.05.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Четири от общо двайсетина иранските ракети са били прихванати от израелската противовъздушна система „Железен купол“, останалите не са поразили целите си, съобщи Израел. Няма данни за израелски жертви и разрушения.

Ответният удар със самолети е бил насочен срещу ирански обекти край Дамаск, складове, разузнавателни системи и постове, както и срещу сирийската ПВО, която е открила огън въпреки отправени предупреждения.

Авигдор Либерман - министър на отбраната на Израел: Поразихме почти цялата иранска инфраструктура в Сирия. Трябва да помнят, че ако в Израел вали, при тях ще се излее порой. Надявам се, че сме затворили тази глава и всички са получили посланието.
;

Руската страна е била информирана предварително за ударите, съобщи израелската армия. По руски данни Израел е изстрелял 60 ракети въздух-земя и 10 земя-земя, като половината от тях са били свалени.

ген. Али Майхуб - министерство на отбраната на Сирия: Нашата противовъздушна отбрана прихвана и унищожи голяма част от израелските ракети. При попадения загинаха трима мъченици, други двама бяха ранени. Разрушена е радарна станция, склад за боеприпаси, повредени са няколко бази на ПВО.

Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщава за поне 23 жертви, включително 5 сирийски войници. Израел беше в готовност след като през последните месеци нанесе серия удари срещу ирански цели в Сирия.

;

Израелските цивилни на Голанските възвишения също.

Алекс Гудиш - жител на Голандските възвишения: Наясно съм с действителността, не живея на границата между Нова Зеландия и Австралия, а тук, срещу Сирия и Ливан. Тази реалност ще превъзмогнем заедно с нашата армия.

Жители на Дамаск твърдят, че не се страхуват от израелските удари.

Абу Али ал-Садат - жител на Дамаск: Видяхме с невъоръжено око как израелските ракети бяха пресрещнати и унищожени от нашата ПВО. Израелците спаха в укрития, докато ние стояхме по покривите и гледахме действията на нашата армия.

В подкрепа на Асад Иран увеличи значително военното си присъствие в Сирия, което Израел смята за пряка заплаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И от ГЕРБ, и от БСП подкрепиха предложението на Валери Симеонов за хазарта
И от ГЕРБ, и от БСП подкрепиха предложението на Валери Симеонов за хазарта
Кметът на Ловеч определи нападението над заместника си като опит за убийство
Кметът на Ловеч определи нападението над заместника си като опит за убийство