НОВИНИ

Русия обвини Израел за въздушните удари край Дамаск

Русия обвини Израел, че е бомбардирал късно снощи околностите на Дамаск. Според Москва, в този момент два пътнически самолета са били застрашени от случайно попадение от сирийската противовъздушна отбрана.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:07, 26.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според руското министерство на отбраната 6 израелски изтребителя Ф-16 са пуснали 16 управляеми авиобомби южно и западно от Дамаск. 14 от тях са били засечени от сирийската противовъздушна отбрана. Ранени били трима сирийски войници. Опозиционната Сирийска обсерватория за човешки права твърди, че мишени на израелския рейд са били оръжейни складове на подкрепяната от Иран групировка "Хизбулла".

Руските военни, които са в Сирия по молба на президента Башар Асад, съобщават, че израелският рейд е осъществен от ливанското въздушно пространство. Това беше потвърдено и от властите в Сирия и в Ливан.

В същото време два пътнически самолета са захождали за кацане на летищата на Дамаск и на Бейрут. И животът на хората в тях бил застрашен от случайно попадение на зенитна ракета, изстреляна срещу израелските изтребители.

Израелската армия съобщи само, че е задействана противовъздушната отбрана на страната срещу сирийска ракета. Премиерът Бенямин Нетаняху не коментира новите руски обвинения, но отново заяви, че прави необходимото, за да попречи на Иран да застрашава страната му от територията на Сирия.

Русия обвини Израел, че нарушава суверенитета на Сирия с нови въздушни удари в околностите на Дамаск. Москва твърди, че израелските изтребители са използвали за прикритие от сирийската ПВО два пътнически самолета.

Израелският премиер е категоричен, че ще продължи рейдовете срещу ирански позиции в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът благодари на всички за съпричастността към Българската Коледа
Президентът благодари на всички за съпричастността към "Българската Коледа"
ДРУГИТЕ новини: Подарък от Банкси
ДРУГИТЕ новини: Подарък от Банкси