НОВИНИ

Спомен за Шимон Перес

В деня, когато светът се сбогува с Шимон Перес, израелският посланик у нас отбеляза, че това е огромна загуба не само за Израел, но и за цялото човечество. Според Ирит Лилиан сега липсват лидери от този ранг, които не само водят, но и вдъхновяват. Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, по чиято покана Перес е бил в София през 2002 г. и е имал разговори с него, оцени израелския политик като уникален човек, който съчетава у себе си качествата на държавник, философ и хуманист.

спомен шимон перес
bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 30.09.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
Соломон Паси, председател на Алантически клуб България: Смятам че това е един от най, най - впечатляващите мислители в политиката и в мира, които е раждала земята.Той наистина вярваше страшно много в мира... Може би най-важното послание, което Перес остави на света е, че 5 минути война са много по дълги отколкото 5 години преговори за мир.


Ирит Лилиан, посланик на Израел: Той казваше, че няма фантазии, а има фантастични дела - именно от такива вдъхновения имаме нужда. Шимон Перес вярваше дълбоко в мира. Той беше Нобелов лауреат, но той беше убеден, че мирът започва с образованието, с заличаването на бедността и неграмотността. Вярваше, че ако светът живее в по-добри условия, тогава има повече шанс за мир. Вярваше в мира на смелите от една страна, но от друга считаше, че всеки един от нас носи смелост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготовката за есенната сеитба се бави заради продължителната суша
Подготовката за есенната сеитба се бави заради продължителната суша
Светът се сбогува с Шимон Перес
Светът се сбогува с Шимон Перес