В разгара на кризата около Ерусалим, израелският премиер Бенямин Нетаняху е на посещение в Европа. Протестите срещу решението на Доналд Тръмп за свещения град не стихват. Арабската лига ще поиска от ООН да осъди действията на Белия дом.

Френският президент Еманюел Макрон стана първият държавен глава, който приема израелския премиер Нетаняху в разгара на кризата около Ерусалим. Работният обяд в Елисейския дворец е планиран преди седмици. Макрон призова Нетаняху към смели жестове към палестниците, за да се излезе от задънената улица. Израелският премиер потвърди позицията си.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: "Париж е столица на Франция, Ерусалим е столица на Израел.Мирът може да бележи прогрес, ако палестинците признаят реалността,че Ерусалим е столица на Израел".

В същото време Нетаняху е съобщил, че под повърхността се осъществяват контакти между страната му и други държави от региона, с които Израел няма официални отношения.

ШВЕЦИЯ

Шведската полиция арестува трима души за опит за палеж на синагога в Гьотеборг, но властите не уточняват дали това е свързано с напрежението в Близкия изток.

ЛИВАН

Бурни протести имаше край американското посолство в Ливан,където живеят стотици хиляди палестинци.Силите на реда използваха водни струи и сълзотворне газ.

ЕГИПЕТ

На срещата си в Кайро , Арабската лига реши да поиска Съветът за сигурност на ООН да осъди американското решение за Ерусалим. Вашингтон се самоизолира като посредник в близкоизточния мирен процес, се казва още в резолюцията подкрепена и от съюзници на Белия дом като Саудитска Арабия и Йордания.

Айман Сафади, външен министър на Йордания: " В следващите дни ще има много постъпки в Съвета за сигурност и в страните, които вземат решенията.Договорихме се също да се срещнем отново следващия месец, за да оценим ситуацията и да решим какви стъпки да предприемем, включително и арабска среща на върха в Йордания".

ТУРЦИЯ

Протестен митинг срещу решението на Тръмп за Ерусалим се проведе и в Истанбул.