НОВИНИ

Израелският премиер сключи коалиционно споразумение с националистическа партия

Дясната израелска партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху сключи тази нощ коалиционно споразумение с ултранационалистическата партия "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") на Авигдор Либерман. То предвижда Либерман да стане министър на отбраната и да отговаря за администрирането на окупираните палестински територии.

bnt avatar logo
от БТА
09:49, 25.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
израелският премиер сключи коалиционно споразумение националистическа партия

Споразумението ще доведе до формирането на най-дясното правителство в историята на Израел. То има за цел да увеличи и стабилизира парламентарното мнозинство на управляващата коалиция. Досега Нетаняху имаше подкрепата на 61 депутати от 120-членния Кнесет, или мнозинство от само един глас. В петък израелският министър на отбраната Моше Яалон, който е в конфликт с Нетаняху, обяви, че подава оставка и от правителството, и като депутат от "Ликуд". Партия "Израел бейтену" има 6 места в еднокамарния израелски парламент и с нейната подкрепа управляващото мнозинство ще нарасне до 66 народни представители.

Още от изненадващата си победа на парламентарните избори в Израел през март миналата година, Нетаняху се опитва да опитва да разшири своята коалиция, която досега зависеше от капризите и на най-малкия партньор. През последния месец израелският премиер увеличи своите усилия в тази насока, но преговорите с левоцентристката Партия на труда удариха на камък миналата седмица.

Нетаняху незабавно започна сондажи с Либерман, бивш министър на външните работи в предишното правителство на премиера. Миналата година ултранационалистът отказа да влезе в новия кабинет. Още щом бе обявено присъединяването на Либерман към управляващата коалиция, заваляха коментари, че израелското правителство ще втвърди своята политика, особено към палестинците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите в Босилеград отбелязаха 24-ти май
Българите в Босилеград отбелязаха 24-ти май
Ученици от Русе с инициативи за ЮНЕСКО
Ученици от Русе с инициативи за ЮНЕСКО