Изравнени позиции на социалдемократите и крайната десница във Финландия. Вчера в страната се проведоха парламентарни избори с участието на десет политически формации.

Финландците гласуваха за нов парламент. Социалдемократите печелят 40 места от общо 200 депутатски мандата.

Анти Рине, лидер на Социалдемократическата партия: "Надявам се резултатът ни да е 20 или повече процента. Най-вероятно ще имаме най-много места в парламента и най-висок процент. За първи път от 1999 г. Социалдемократическата партия е партията на министър-председателя."

С почти равен резултат и само едно място по-малко е крайната десница. Това сочат резултатите при 99% преброени бюлетини.

© БГНЕС
Юси Хала-ахо, партия "Финландците": "Благодаря ви за невероятната работа и дух! Нашата партия преодоля кризата от преди половин година. Няма от какво да се срамуваме. Имаме прекрасни кандидати и програма."

Партията Финландски център на досегашния премиер Юха Сипиле е на четвърто място с 31 места, а нейният коалиционен партньор - Националната коалиционна партия - 38.

Въпреки малката разлика, лидерът на социалдемократите Анти Рине обяви победа. Преговорите за ново правителство се очаква да продължат седмици, но той заяви, че ще се опита да състави правителство преди края на май.