Близо 5,6% от пушачите от нас пушат незаконни цигари, показва изследване на Института за пазарна икономика и Алфа Рисърч. Три са основните канали, по които те се сдобиват с незаконната стока - от приятели и познати, от улицата или от открити пазари. Основната причина да бъдат предпочитани контрабандни цигари са ниските доходи, показва още изследването.

Говорим за спад при незаконната продажба на цигари. За сравнение през 2010 г. контрабандата беше над 34% от пазара. Проблем обаче остава незаконната продажба на тютюн - там незаконния пазар е 70 на сто. Общо пазара на незаконни цигари се определя на 125 млн. лева, а загубите за държавния бюджет възлизат на почти 200 млн. лева годишно.

Най-високи остават нивата на контрабанда в Свиленград, Хасково и Плевен, а най-ниски в Русе, Габрово и Пловдив.

Изследването показва, че типичният пушач на незаконни цигари е мъж на средна възраст, от малко населено място с ниски доходи.

Интересна тенденция, която отчитат от Митниците от началото на годината е пренасочване на контрабандните цигари от външните за Европейския съюз граници към вътрешните. Именно затова е засилен контролът на границата с Гърция.

Освен това, от началото на годината митничари и жандармерия денонощно дежурят в българските фабрики, за да видят откъде идват незаконните цигари.

Светослав Владимиров, Агенция "Митници": Ние настина сме взели присърце тази борба с нелегална търговия с тютюневи изделия, стремим се всячески да се справим с нея.
От началото на годината текат така наречените мониторинги във фабриките на така наречените български производители на цигари.
Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата: Когато имаме незаконни цигари в страната, въпросът е като не са излязли от заводите, това наши количества - стари изнесени в чужбина и върнати ли са, това някаква злоупотреба, която митничарите и жандармеристите да не могат да хванат ли е или всъщност говорим за нелегални фабрики, които се намират на наша територия или на чужда.


Около 190 млн. лв. годишно са загубите за бюджета заради контрабандата на цигари

Около 190 млн. лв. годишно са загубите за бюджета заради контрабандата на цигари

5,6% от пушачите у нас пушат контрабандни цагири, показва социологическо изследване. По данни на Института за пазарна икономика загубите за държавния...

От май следващата година България като страна членка на Европейския съюз е длъжна да въведе проследяване на всяка кутия законно произвеждани цигари. За целта се поставят устройства в машините за производство, които се свързват в единна електронна система. Митниците все още не са решили как ще реализират проекта.