НОВИНИ

Изследване: Бежанската криза остава предизвикателство пред ЕС

Бежанската криза остава едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС. Това отчетоха от Центъра за изследване на отбраната и сигурността на пресконференция.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 22.02.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Председателят на Центъра Ангел Найденов коментира, че един от основните рискове е натискът върху социалните системи, защото идващите мигранти не работят, а предварително проучват страните с по-голяма социална издръжка и се насочват натам. Значителна част от тях не приемат европейските норми и отхвърлят върховенството на закона. Това поставя под риск сигурността на Европейския съюз, сочи анализът на неправителствената организация. Едно от предложенията на Института е издръжката на бежанците да бъде сведена до нивата на социалните плащания в съответните държави. Ангел Найденов констатира, че издръжката на един бежанец у нас варира от 300 до 800 лева и на практика не е ясно колко струва. От Центъра разкритикуваха и квотната система за разпределение на мигранти между страните членки, както и системата за екстрадирането им.

Ангел Найденов - председател на Център за изследване на отбраната и сигурността: Бежанската криза продължава да бъде едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС и съответно към сигурността на европейските държави. Бежанските потоци и мигрантските вълни към ЕС няма скоро да отшумят. Твърди се, че около 6 860 000 са бежанците, потенциални емигранти към европейските държави в Турция и в Северна Африка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горублянци са категорично против новия парк Изток в район Младост
Горублянци са категорично против новия парк "Изток" в район "Младост"
Силистренка пази традицията на българската мартеница
Силистренка пази традицията на българската мартеница