НОВИНИ

Изследване: Българите вярват повече на институциите на ЕС, отколкото на местните

12 години след членството на България в Европейския съюз българите продължават да вярват повече на европейските институции, отколкото на българските. Това сочат данните на Петата вълна на Европейското изследване на ценностите, което се провежда в ЕС веднъж на 9 години. Има ли криза на европейските ценности и защо според експерти, демокрацията в България е в отстъпление, дискутираха учени, политици и експерти на среща в Парламента под патронажа на председателя Цвета Караянчева.

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 26.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

53% от българите, изследвани в Петата вълна на европейските ценности, одобряват демокрацията (основната европейска ценност) - два пъти повече от 2008-а, но същевременно 50% не са доволни от функционирането й в България.

И колкото и демократични да сме, 60% от българите искат силна ръка в управлението, сочи изследването, коментирано на дискусията в Народното събрание.

Цвета Караянчева, предс. на Народното събрание: Нека нямаме илюзии - кризите са видими. Те будят тревога за бъдещето на ЕС. Сигурността, новите вълни на популизъм, Брекзит и миграционната вълна драматично променят мисленето на европейците и поставят европейските ценности в нов контекст.
;

Изключително ниско ниво на доверие в България имат съдебната система, прокуратурата и политическите партии - едва 14%. Българите вярват повече на ЕК и Европейския парламент.

Даниел Смилов, политолог: Това, което е специфично при нас, е, че ние се отнасяме към съд и прокуратура така, както се отнасяме и към политическите партии, т.е. възприемаме ги като политизирани и доверието в тях е дори по-ниско, отколкото в политическите партии.

Обяснението за по-голямото доверие в ЕС е просто

проф. Антоний Тодоров, политолог: Гражданите си казват - имаме малка власт върху собствените си институции, затова е добре да има някой отвън, който да може да ни помага, когато искаме да ги ограничим.
;

Доверието е доста ниско и в традиционните медии.

Татяна Буруджиева, политолог: Огромният проблем на съвременните медии е, че те се отказаха от своите функции спрямо обществото.

20% от българите искат по-добри икономически условия за живот, сочи изследването. Българите същевременно са и консерватори - в защита на обществото от външни заплахи, и либерали - в защита на индивидуалните свободи.

Боряна Димитрова, социолог: И това се видя в Истанбулската конвенция.
;

Предстоящите евроизбори ще са огромно изпитание за европейските ценности.

Цветан Цветанов, предс. на ПГ на ГЕРБ: През последните 3 години Европа е подложена на сериозна хибридна атака, за голямо съжаление има доста проводници, които спомагат това да се случва.

И накрая - според експертите ЕС няма да се разпадне, защото ценностите му са станали универсални за цялото човечество - свобода и демокрация. Но ще се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуственият интелект - между възможностите и страховете
Изкуственият интелект - между възможностите и страховете
Търговци на Женския пазар протестираха срещу високите наеми на сергиите
Търговци на Женския пазар протестираха срещу високите наеми на сергиите