НОВИНИ

Изследване на БАН: Трафикът на хора е вече и семеен бизнес

Тревожна статистика у нас - за първите шест месеца на годината прокуратурата разследва 33 случая на трафик на хора. На този фон изследване на БАН показва, че този вид престъпност се превръща в семеен бизнес. Българските граждани продължават да бъдат една от водещите групи в Европа, които попадат в капана на трудова или сексуална експлоатация. Това стана ясно по време на конференция, посветена на българо-швейцарска програма за превенция.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:37, 20.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Учени изследват седем уязвими общности у нас след сигнали за трафик към Европа от службите в Гърция, Холандия, Франция и Швейцария. Продажба на бебета, детска просия и сексуална експлоатация - това са част от случаите открити в Пещера, Сливен, Долни Чифлик, както и в някои населени места в Северна България.

доц. Алексей Пампоров, социолог : Бедността в малките градове в България е толкова голяма, че хората понякога доброволно приемат експлоатация. Мрежите са много малки. Много често те са родово семейни. Не е типичната организирана престъпност, която може да видим в Румъния или Холандия.


;

Най-уязвими са момичетата между 15 и 23 години, които в повечето случаи стават жертви на сутеньори. Някои от тях попадат в капана след като сключват брак с обещание за по-добър живот в чужбина. В трафика понякога са замесени дори роднини. Обратният път към дома обикновено е почти невъзможен.

доц. Алексей Пампоров, социолог: Ако сутеньорът там се е регистрирал законно и не взима повече от 50% от доходите на проституиращото момиче, те не могат да направят нищо съгласно швейцарското, немското, френското законодателство, тъй като няма експлоатация.

В България има пет приюта за подслон на жертви на трафика, както и транзитен център в София. Програма между България и Швейцария успява да помогне на близо 300 души.

Надя Кожухарова, Фондация "Асоциация Анимус": В транзитния център са подкрепени 182 жертви на трафик.

Според последния доклад на Европейската комисия регистрираните жертви на трафик на територията на Европейския съюз са малко над 15 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преференциални заеми за проекти за по-добра инфраструктура в градовете
Преференциални заеми за проекти за по-добра инфраструктура в градовете
Спецсъдът пусна под домашен арест двама от обвинените в незаконна сеч
Спецсъдът пусна под домашен арест двама от обвинените в незаконна сеч