НОВИНИ

Българските ученици се затрудняват да решават трудни каузи при работа в екип

Само 2% от българските ученици могат да решават най-трудните казуси, когато работят в екип. Това показват данните от международното изследване Пиза за решаване на проблеми в екип. В проучването са участвали 6 000 ученици от 9-ти клас. Техните връстници от 50 други държави също се включиха в проучването.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:20, 21.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Трима ученици, двама виртуални и един реален - Алекс. Ще решават задача в екип. Трябва да проучват географията, икономиката и населението на измислена държава.

Светла Петрова - началник-отдел ,,Анализи и международни изследвания" в Център за предучилищното и училищното образование: Тези задачи в известна степен се опитват да възпроизведат реални житейски ситуации, в които учениците вероятно ще бъдат изправени, когато напуснат училище.

Алекс - реалният ученик го чакат предизвикателство след предизвикателство. Единият виртуален приятел му помага, другият - пречи. Често влизат в конфликт - спорят, водят борба за надмощие. И той - Алекс - трябва да ги съветва, да взема решения и така да бъде оценен може ли да работи в екип.

Светла Петрова - началник-отдел ,,Анализи и международни изследвания" в Център за предучилищното и училищното образование: Да, под чертата на средното ниво сме. Данните ни показват, че държавите, които се ориентират към формиране на умения за мислене, а не просто към формиране на знания - успяват.

Япония и Китай са сред отличниците. Как ли е в известното като японско училище у нас? Никол, Теодора, Аделина и Йоана днес работят в екип по пресъздаване на Китайската история чрез ролева игра.

Никол Недева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Общо взето преглеждаме това, което сме избрали да пишем.
Теодора Георгиева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Наистина има моменти, в които екипната работа ми помага много повече, отколкото да работя сама.
Аделина Кръстева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: Взимаме решенията си без спорове и всички се съгласяваме единодушно.
Йоана Захариева - ученичка в 10 клас в 18 СУ, София: И така е един по-забавен начин да учим.
Захари Вълчев - учител по японски език в 18 СУ, София: Те се научават да работят заедно, да не мислят само за себе си.

А по пътя към достигане на учениците от Япония - нашите от 18-то училище ни казват как трупат знания без да се отегчават от часовете. Казва ни на японски и превежда веднага: Здраво уча и качествено се забавлявам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха нападателя на лекарката от Центъра за психично здраве в Пловдив
Заловиха нападателя на лекарката от Центъра за психично здраве в Пловдив
Блокада на пътя Бургас - Созопол след вчерашната катастрофа край Атия
Блокада на пътя Бургас - Созопол след вчерашната катастрофа край Атия