НОВИНИ

Изследват морски и сладководни организми

Лабораторията по химия на храните и околната среда на Варненския медицински университет разширява дейността си. В нея ще бъдат изследвани морски видове - риби, миди, скариди, както и сладководни организми и аквакултури. Целта е да се следи степента на замърсяване в Черно море и в сладководните басейни, и да се установи безопасни ли са рибните продукти, с които се храним.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
18:44, 17.12.2015
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

В медицинската лаборатория вече са изследвали 10-те най-разпространени вида риби в Черно море. Сред тях са трицона, кая, сафрид, кефал, чернокоп, карагьоз, калкан. Специалстите са категорични, че спокойно можем да купуваме и да консумираме от тези риби.

"Много от токсичните метали показват по-ниски концентрации, понеже в рибите се определя задължително олово, арсен, живак. Оловото 10 пъти по-малка му е концентрацията",каза проф. Мона Станчева - ръководител на Катедра по химия.

Ниски са и концентрациите на живак и арсен. Освен това черноморските риби са по-чисти в сравнение с тези от другите морета. Химиците са започнали и изследвания на миди и на сладководни риби. Разширяването на дейността на лабораторията става по проект на стойност близо 400 хиляди лева. Средствата са осигурени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модернизират спешната помощ
Модернизират спешната помощ
Мерки срещу безстопанствените животни в Благоевград
Мерки срещу безстопанствените животни в Благоевград