НОВИНИ

Изслушват бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Сената

Уволненият от Доналд Тръмп директор на ФБР - Джеймс Коми ще бъде изслушан на открито заседание пред Сената. В предварително публикувани негови бележки , Коми потвърждава, че Тръмп е поискал от него да му засвидетелства "персонална лоялност", както и да прекрати разследването по руската афера срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. От щаба на американският президент пък коментират, че Тръмп е доволен от потвърждението, че срещу него не е водено разследване. Изслушването започва в 14 часа българско време.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:25, 08.06.2017 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Три срещи и шест телефонни разговора. Така Джеймс Коми описва комуникацията си с Доналд Тръмп. В документ от 7 страници, бившият директор на ФБР представя в детайли частните си разговори с президента. Първата среща, според записките е от 6-ти януари, преди встъпването в длъжност на новоизбрания тогава президент.

Коми и други представители на разузнавателните служби са били на брифинг в Тръмп Тауър, след което двамата са провели и разговор на четири очи. Уволненият директор на ФБР съобщава, че тогава е бил готов да каже на Тръмп, че срещу него не е водено разследване. Адвокатите на американския президент обявиха, че Тръмп се чувства напълно успокоен от показанията на Коми.

Втората среща, която описва е в Зелената стая на Белия дом. Коми очаквал на нея да присъстват и още хора, но се оказали сами. Тогава Тръмп повдигнал въпроса за длъжността, която Коми заема и бъдещето му на поста.

"Инстинктите ми подсказваха, че по някакъв начин се опитва да ме принуди да го моля да остана на работа, да спечели влияние над мен. Това силно ме притесни, защото по традиция ФБР е независима организация. Малко по-късно президентът каза: нуждая се от лоялност, очаквам лоялност. Не казах нищо, не помръднах, дори не промених изражението на лицето си. Настана неловка тишина. Гледахме се мълчаливо известно време."

На 14-ти февруари в Овалния кабинет, Тръмп повдигнал въпроса за уволнения във връзка с твърденията за руска намеса в изборите съветник по сигурността - Майкъл Флин.

"Каза - той е добър човек, преживял е много неща. Повтори няколко пъти, че Флин не е направил нищо нередно когато се е чувал с руснаците. Каза, че се надява да оставя тази история да отшуми."

Лори Ливинсън, юрист: Намеква се за опит за намеса в правосъдната система, но това не е подплатено с доказателства. За да се докаже такава намеса е необходимо много повече от твърдения, че Тръмп е правил опити да се намеси в разследване, водено от ФБР. Според законите, пречка на правораздаването може да има само тогава, когато тече съдебен процес, а той умишлено и злонамерено се опитва да окаже влияние или да подкупи някого. Няма доказателства за такова нещо, според Коми обаче има няколко много неподходящи намеци от страна на президента.

Изслушването на Джеймс Коми ще се излъчва на живо по телевизията в Съединените щати. Очаква се да привлече огромен интерес. Междувременно, от лагера на Демократите заявиха, че ще поискат импийчмънта на президента Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката на шведския турист, ритнал камериерка в Слънчев бряг
Гледат мярката на шведския турист, ритнал камериерка в Слънчев бряг
Предсрочни парламентарни избори във Великобритания
Предсрочни парламентарни избори във Великобритания