НОВИНИ

Изслушват френския вътрешен министър по скандала с охранителя на Макрон

Френският вътрешен министър ще бъде изслушан днес от парламентарната комисия заради скандала с охранителя на Еманюел Макрон, който беше заснет да бие протестиращи. Заради публикуваните кадри президентът на Франция нареди да започне реорганизация на кабинета му.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:30, 23.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Срещу охранителя на Макрон - Александър Бенала бяха повдигнати обвинения за нанасяне на побой над демонстранти. Той беше уволнен в петък, а на следващия ден следователи претърсиха дома му.

Същото обвинение е повдигнато и срещу Венсан Краз - член на управляващата партия "Република, напред!". Според разследващите двамата са били на демонстрацията на 1 май като наблюдатели, не е ясно, обаче, защо са били с полицейски каски.

На кадрите, се вижда как Бенала влачи жена, а след това бие млад мъж. Скандалното видео е било предадено от трима полицаи. Те са отстранени от служба и обвинени в нарушаване на професионалната тайна.

Докато тече процесът, Бенала и Краз нямат право да носят оръжие и да заемат обществени длъжности.

Френският президент е критикуван, че дълго мълча по случая и не е предприел действия по-рано. Източници, близки до Елисейския дворец твърдят, че Макрон е признал, че има слабости в начина, по който президенството е подходило към Бенала. Затова е наредил незабавна реорганизация на кабинета си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрополът в Атина ще остане затворен заради жегата
Акрополът в Атина ще остане затворен заради жегата
Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто
Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто