Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан на 26 септември от временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около източването на данни от Националната агенция по приходите.

До създаването на временната анкетна комисия се стигна след като през юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати.

За атаката са обвинени собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Янков. Обвинението срещу тях е за кибертероризъм.

На Иван Тодоров, който е в ареста, беше повдигнато и обвинение за организирана престъпна група с користна цел. Георги Янков и Кристиян Бойков са участници в тази група с ръководител Иван Тодоров.

В края на август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспорва наказателното постановление.

Сайтът на НАП вече дава възможност за проверка на изтеклите данни

Сайтът на НАП вече дава възможност за проверка на изтеклите данни

НАП пусна приложението, чрез което гражданите най-после могат да проверят точно кои от личните им данни са изтекли в публичното пространство след хаке...