НОВИНИ

Изслушват Кристалина Георгиева пред ООН в понеделник

Кристалина Георгиева вече е вписана официално под номер 13 сред номинираните за генерален секретар на ООН. На сайта на организацията е качена и кратка концепция на Георгиева за бъдещето на ООН. Официалното изслушване пред Съвета за сигурност на новия кандидат на българското правителство ще бъде в понеделник в 20 ч българско време. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също остава в списъка на кандидатите. Това съобщи ротационният председател на Съвета за сигурност - новозеландецът Джерард ван Бохемен след проведени консултации с юристи. За поста на Бан-Ки Мун се борят вече 10 души.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 30.09.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Джерард ван Бохемен е обяснил, че казусът с новата българска кандидатура Кристалина Георгиева и досегашната Ирина Бокова е бил обсъден на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН. Именно това е забавило и официалното вписването на Георгиева като 13-ти кандидат за поста генерален секретар на организацията.

Заседанието се е провело заради въпросите, които Русия и още три страни от Съвета за сигурност на ООН - Ангола, Уругвай и Малайзия, са имали към правителството в София, съобщи "Франс прес". Те са поискали разяснения относно определението "единствен и уникален кандидат" в писмото за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева, изпратено до СС и подписано от постоянния ни представител към ООН Георги Панайотов. По думите на Джерар ван Бохемен дипломатите от тези страни са искали да знаят дали България ще има един или двама кандидати. Оказало се, че има един, официално подкрепен от българското правителство и още един, който остава в надпреварата. Бохемен е съобщил още, че нито един от членовете на СС не е възразил срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

;;

В кулоарите на парламента външният министър Даниел Митов потвърди за отправените въпроси относно българското писмо, но ги определи като техническо доуточняване какво означава единствен кандидат. Страната ни изпратила уточнението веднага.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, подкрепян от България е Кристалина Георгиева.

След това разяснение Съветът за сигурност е взел решение да разпространи писмото с новата българска номинация до всички държави членки на ООН и по този начин Кристалина Георгиева става официална кандидатура за поста ген. секретар на ООН, обясни още Митов. По повод твърдо заявеното от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова решение да продължи участието си в надпреварата, министърът коментира, че това не е прецедент.

"Норвегия е имала такъв случай в началото на историята на ООН и един от тях е спечелил".

Даниел Митов отново повтори, че решението за промяната на българската номинация е било тежко и не е било взето спонтанно, а след преценка на досегашните резултати на предишната кандидатура.

"Това е суверенно право на българското правителство и държава. Взели сме си го сами и смятаме, че Кристалина Георгиева има големи шансове да бъде сред сериозните имена, които се обсъждат за бъдещ генерален секретар на ООН".

Според обяснението но новозеландския дипломаt, председателстващ СС, Ирина Bокова продължава да участва в избора в лично качество. Такава ситуация по думите му била напълно допустима според юристите, с които са проведени консултации. Веднъж предложен кандидат от дадена държава не може да бъде отзован, а трябва сам да реши дали да се откаже или да продължи, е обяснил още Джерард ван Бохемен. Следващото шесто поредно гласуване в СС на ООН ще бъде на 5 октомври. На него за първи път ще се използват цветни бюлетини за постоянните членки на съвета - Русия, Великобритания, САЩ, Kитай и Франция. Тяхното становище ще бъде от решаващо значение, защото във финалното гласуване всяка една от тях има право на вето, с което да блокира всеки един кандидат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова училищна сграда в Бургас
Откриха нова училищна сграда в Бургас
Европейска нощ на учените 2016
Европейска нощ на учените 2016