От космодрума "Байконур" в Казахстан тази вечер успешно беше изстрелян космическият кораб "Съюз МС-12" с новия екипаж на МКС на борда. Това съобщиха от центъра за управление на полетите на Роскосмос, цитирани от БНР. Очаква се корабът да се скачи със станцията в автоматичен режим тази нощ в 3 часа и 7 минути българско време.

© БГНЕС

На борда на "Съюз МС-12" са руският космонавт и командир на полета Алексей Овчинин и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук.

На международната космическа станция те ще бъдат посрещнати от колегите си Олег Кононенко от Русия, Ан Макклейн от Съединените щати и Давид Сен-Жак от Канада. Експедицията на новия екипаж ще продължи 204 дни. Планирани са около 300 научни експеримента и няколко излизания в открития космос.

През октомври миналата година Алексей Овчинин и Ник Хейг трябваше да достигнат до международната космическа станция на борда кораба "Съюз МС-10". Тогава възникна авария с ракетата носител, но системата за аварийно спасяване се задейства навреме. Спускаемата капсула се приземи на територията на Казахстан и двамата космонавти останаха невредими.

За първи път женски екипаж ще направи космическа разходка

За първи път женски екипаж ще направи космическа разходка

За първи път в историята екипаж само от жени може да отиде на космическа разходка на борда на Международната космическа станция.