НОВИНИ

Изстреляни са рекорден брой ракети срещу градушки у нас

Повече от 10 000 ракети против градушки са изстреляни за тази година, доста тежък е сезонът, за миналата година бяха 4 000 изстреляните ракети, казаха от Агенцията за борба с градушките. Предвидените за сезона ракети са 12 000.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:52, 09.07.2018 (извънредно)
7448
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Девет командни пункта в страната следят за градоносни облаци. При засичане на опасност от градушка дежурните дават заповед за изстрелване на ракети към най-близката площадка.

От началото на сезона най-много ракети са изстреляни в района на Южна България.

Диана Илкова, Изпълнителна агенция борба с градушките: Годината се оказа доста тежка. Миналата година бяха изстреляни за целия сезон 8 хиляди ракети, тази година още половината на сезона повече от 10 хиляди. Приближаваме се по количество на изстреляни ракети на най-тежката година за последните 20 години - 2014 г., когато бяха изстреляни 14 хиляди ракети.
;

Ракетите могат да бъдат изстрелвани денонощно, до 2 минути след подаване на координатите. Засега защитени от градушки са само земеделските площи, но не всички.

Диана Илкова, Изпълнителна агенция борба с градушките: Само там, където има дирекции „Борба с градушките“ - една част в Южна България, Тракийската низина и от Видин до Плевен в Северна България. От догодина планираме да въведем самолетно засяване на облаците и от тогава ще може да се защитават и урбанизирани територии.

Според синоптиците се очаква от сряда дъждовете да спрат.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лечението с барокамери да се заплаща от касата, настояват лекари и пациенти
Лечението с барокамери да се заплаща от касата, настояват лекари и пациенти
Световно признание за български студенти в областта на изследователската дейност
Световно признание за български студенти в областта на изследователската дейност