НАП проверява над 500 компании, декларирали, че държат по над 1 милион лева в касите си, заради съмнения, че укриват данъци и дивиденти. Фирмите имаха месец, за да приведат в ред касите си и да се издължат.

Интересът на НАП към фирмените каси бе провокиран, след като над 1280 компании са посочили, че съхраняват в кеш над 1 млн лева.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: "Имаше компании с над 20 млн. лв. в брой на каса и то няколко. Имаше десетки компании с милиони левове на каса и то повече от 1 млн., повече от 10 млн. Т.е. икономическата, житейската, финансова и всяка друга логика прави пазенето на каса на сума от 24 млн. лв. доста малко вероятна".

Оказва се, че тези суми са само на хартия, тъй като са похарчени без върху тях да са платени нужните данъци и дивиденти. На 30 септември изтече срокът, който беше даден от НАП на всички фирми да подадат коригиращи деклариции за касовите си наличности.

Според счетоводни фирми, обслужващи по няколко компании, коригиращите декларации не решават проблема с доказване на парите в касите.

Росица Крумова - управител на счетоводна фирма: "Проблемът е такъв, че ние не можем да контролираме действително наличните парични средства по касите на съответните предприятия. Ние работим по предоставени документи от самите фирми. Каква е касовата им наличност и дали тя е реална, и съответства на това, което е по счетоводни данни, трудно бихме могли ние да докажем и да контролираме".

От НАП имат отговор на проблема.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: "Проверките на НАП описват индивидуално копюрите, дори в случаи за стотици, хиляди или милиони, а освен това тази инвентаризация, която правим, я повтаряме седмица, месец или три по-късно".

Според НАП, кампанията е успешна, тъй като фирмите масово са осветили касите си.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: "Ние виждахме хиляди компании, които, как да кажа, твърде пожарно приемаха решения на общите си събрания за разпределяне на дивидент. Виждахме компании, които заради ограниченията за разплащанията в брой приемаха по 10, 20,30 протокола за разпределяне на печалба на сума 9999 лв. и т.н. Всички укрити приходи ще бъдат облагани с лихвите за последните 5 години назад".

Неизрядните фирми ще бъдат санкционирани, предупреждават от НАП.