НОВИНИ

Изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите на 26 март

В 17 часа днес изтече срокът, в който партии и коалиции можеха да се регистрират за предсрочните парламентарни избори на 26 март. В същия ден служебният вицепремиер, вътрешният министър и ЦИК обсъдиха машинното гласуване. Общо 27 политически формации ще участват в изборите в края на март. 18 партии и 9 коалиции внесоха документи в Централната избирателна комисия.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова Екип на "По света и у нас"
19:35, 08.02.2017
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Досега няма отпаднали партии и така 27 политически формации вероятно ще участват във вота. Към 4 от регистрираните партии има препоръки от ЦИК, които не са били отстранени, и на заседание ЦИК трябва да реши дали тези 4 партии няма да получат отказ за участие в изборите.

Днес се регистрираха 10 партии и 3 от коалициите - сред тях бяха "БСП за България", ДПС, "Движение Да, България, както и партията на Николай Бареков "Презареди България", която трябва да се яви на избори под старото си име "България без цензура".


От БСП очакват на предстоящите избори да са първа политическа сила. Корнелия Нинова каза, че водачи на листите ще бъдат както опитни парламентаристи, така и нови лица. Подсказа, че ще има и изненади.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Внесохме 6 хиляди подписа за отличен. Пожелавам на всички партии една смислена, разумна кампания и най-добрият да победи. Ние вярваме, че това ще бъде "БСП за България".

ДПС остава системна партия с ясна програма за политическа и финансова стабилност на страната, обяви лидерът Мустафа Карадайъ, след като подадоха документи в ЦИК. Ще се борят за добри резултати и не се притеснявали от конкуренцията на доскорошните си съпартийци.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Очакванията ни за тези избори са желанието и волята за промяна да победят. Предпочитаме достоен враг, отколкото недостоен ДОСТ.

Български демократичен център ще участва като самостоятелна партия в парламентарните избори. На излизане от ЦИК от партията казаха, че се надяват да имат по-добър резултат от местните избори, където са били пета политическа сила.

Стефан Кенов, съпредседател на Български демократичен център: За това се явява всеки политически субект, за да спечели доверието на избирателя, да може да реализира своите политически програми и наистина да бъде част от активния политически живот, който е в Народното събрание на РБългария.

Новата партия на Николай Бареков внесе документите си в ЦИК под старото си име "България без цензура", но очакват утре съдът да излезе с решение, че новото им име е "Движение Презареди България".

Николай Бареков, лидер на "България без цензура": Това е казусът, тук очевидно ЦИК трябва да вземе решение, да заседава. За мен всяко решение обратното на това "България без цензура" да бъде регистрирана като "Презареди България" на следващите избори ще бъде погрешно и политически мотивирано.

20 хилядна подкрепа за един ден събраха от коалиция "Движение Да, България" след блокирането на регистрацията им с три жалби вчера. Христо Иванов е благодарен на партньорите си - "Зелените и ДЕОС", които са им подали ръка и споделят идеите им.

Христо Иванов - председател на "Да, България": Това е борбата за върховенството на закона, за отвоюване на българската държава и нейните институции от корупционен плен, за чиста политика, чиста околна среда, за споделен просперитет.

От "Да, България" припомниха поканата си за голям антикорупционен блок в следващия парламент.



;

От ЦИК увериха, че организацията върви по план и няма закъснения - назначени са всички районни избирателни комисии. Избирателните секции и местата, където ще бъдат открити, ще се определят от това колко гласоподаватели са подали заявления предварително. Те могат да го направят и по електронен път през интернет страницата на ЦИК. Крайният срок е 28 февруари.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Окончателният брой на избирателните секции и местата, на които те ще бъдат открити извън страната зависи от броя на заявленията на български граждани, които желаят да гласуват в чужбина през интернет страницата на ЦИК, всеки български гражданин, който желае да подава такова заявление може да го направи по електронен път и както забелязваме ежедневно българските граждани са активни.
Стефан Янев - служебен вицепремиер: Беше потвърдена готовността на Министерски съвет да окаже съответната финансова логистична подкрепа след като има обществена поръчка и след като тази обществена поръчка е спечелена. В съответствие вече са направени и практически стъпки в подпомагане на дейността на ЦИК, като са представени експерти от администрацията.
Ивилина Алексиева - председател на ЦИК: По отношение на детайли на обществената поръчка, уважаеми дами и господа от медиите, не мога да си позволя да кажа, защото условията трябва да бъдат обявени равно за всички, но сроковете - въпрос на няколко дни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарските трамваи тръгват от април в София
Швейцарските трамваи тръгват от април в София
​Простихме се с Таня Сотирова
​Простихме се с Таня Сотирова