НОВИНИ

Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е "опасна стъпка", според Москва

Изтеглянето на Вашингтон от договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, подписан по време на студената война, е "опасна стъпка", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

bnt avatar logo
от БТА
15:47, 21.10.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света
изтеглянето сащ ядреното споразумение опасна стъпка москва

По думите му договорът е от голямо "значение за международната сигурност и ядрената безопасност, за поддържането на стратегическата стабилност". Той изтъкна, че Москва не само не нарушава, а най-строго съблюдава Договора за ядрените сили със среден обсег.

Русия осъжда опитите на САЩ да използва шантаж, за да получи отстъпки от Русия, още повече по въпроси, отнасящи се до международната сигурност и безопасността в сферата на ядреното въоръжаване, изтъкна руският дипломат.

Ако Съединените щати продължават да действат "непохватно и грубо" и да се оттеглят едностранно от международни договори, "тогава няма да имаме друг избор освен да вземем ответни мерки, включително по отношение на военната технология", отбеляза Рябков, цитиран от РИА Новости. "Ние обаче не искаме да се стига дотам", посочва той в заключение.

Ръководителят на комитета по международни въпроси в руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов предупреди във Фейсбук, че американското изтегляне от договора "заплашва човечеството с пълен хаос в сферата на ядрените оръжия".
Снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, защото руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности.

Сключеният през 1987 г. договор укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра, припомня АП.

Днес в Москва се очаква да пристигне съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Рябков посочи, че Русия се надява да получи от него разяснения за плановете на Вашингтон по отношение на ядреното споразумение.
Германия определи като "катастрофално" решението на Тръмп да изтегли едностранно страната си от договора, подписан преди над 30 години, съобщи ДПА. Държавният секретар в министерството на външните работи Нилс Анен посочи в Туитър, че страната му ще продължи да работи за ядреното разоръжаване, допълвайки, че Русия също иска да продължи да изпълнява задълженията си.

Според НАТО Русия носи отговорност за решението на Тръмп да извади страната си от Договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, заяви пресслужбата на алианса, цитирана от ТАСС.

"Съюзниците от НАТО нееднократно са изразявали безпокойство от недостатъчното съблюдаване от страна на Русия на нейните международни ангажименти по този договор, подписан от САЩ и СССР през 1987 година. На срещата на върха на НАТО през юли (в Брюксел) съюзниците заявиха, че САЩ изпълняват условията на договора, докато действията на Русия по тяхното изпълнение от много години предизвикват цял спектър от съмнения", се казва в съобщението на пресслужбата на Северноатлантическия алианс до ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Националната седмица на четенето
Започва Националната седмица на четенето
Мнозинството италианци подкрепят плановете на правителството за по-висок дефицит
Мнозинството италианци подкрепят плановете на правителството за по-висок дефицит