Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг" е източен. Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд. Това каза директорът на "Морска администрация"-Бургас капитан Живко Петров.

Созопол

© снимка: АРХИВ

Той уточни, че при влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена. Работата зависи изключително много от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. В момента на място работи специализирана техника и водолази, които се спускат на двойки. Възобновяването на операцията ще започне вероятно през пролетта на следващата година, добави кап. Петров.

През август тази година от резервоарите на потъналия през 1921 година кораб "Мопанг" започна изтичането на мазут. След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден-по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.

Източиха първите 10 кубични метра водно-мазутна смес от "Мопанг"

Източиха първите 10 кубични метра водно-мазутна смес от "Мопанг"

Започна реалното източване на гориво от потъналия край Созопол кораб „Мопанг". Директорът на Морска администрация кап. Живко Петров съобщи за БНТ, че...

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

По-рано днес в Бургас капитан Живко Петров откри заключителната конференция по проекта "Интегрирано българско морско наблюдение". В нея участват изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков, представители от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, Европейската агенция за морска безопасност, Италианската космическа агенция, както и представители на участващите в проекта организации.

Общият бюджет на проекта е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство възлиза на 191 056 евро.

 Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб

Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб

Днес следобед отново продължиха контролните пробиви в корпуса на потъналия край Созопол американски кораб "Мопанг". Професионалните водолази обследват...