НОВИНИ

​Източна България остава в плен на зимата

Магистрала "Тракия" в Бургаска област е затворена. Обходният маршрут е през Елхово. Снеговалежите обаче се усилват, но няма силен вятър и снегонавявания. От областната управа казаха, че основните пътища са проходими. В късния следобед обаче беше наложено ограничение за движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Бургас - п.в. Петолъчката.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:33, 11.01.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Още от рано сутринта снегопочистващата техника беше на пътя, за да оказва помощ на закъсалите шофьори.

БНТ: Подценяват ли зимната обстановка?

Иван Кузманов: Да, много. Карат без подготовка. Аз с трактора боксувам, а те тръгват. Има преспи около 2 метра. Снощи лошо духаше и нищо не се виждаше пред трактора.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Шофьорите много рискуват. Имахме случаи на закъсали с жени и деца.

Повече от денонощие Димитър се опитва да изтегли автомобила си от снежния капан. Разказва, че крадци дори са опитали да разбият колата, докато търсил помощ.

Димитър: Вятърът беше огромен. - Защо тръгнахте? - Имах неотложна работа.

Заради големите преспи някои села и днес останаха откъснати от света. Андон разказва, че от три дни обикаля областта с надеждата да стигне до Полски извор. Там е оставил животни.

Андон Петков: Обстановката е много зле. Комуникираме си помежду си къде е изчистено. Трябва да обикалям. Иначе животните са обречени.

И докато едни спасяваха животните си, други бързаха да се запасят с храна, разказва Желязко докато се опитва да освободи своя бус от поледицата:

- Слязох и не мога да тръгна. Вчерашният вятър на нищо ни направи. Без вериги не става. Хората се презапасяват.

Общо 152 машини са ангажирани с почистването.

;

На изхода на Бургас се образува колона от ТИР-ове, а това провокира недоволството на шофьорите.

- Преди час и половина нямаше въведено ограничение, спира ме полицая и казва сега затваряме пътя, аз му казвам че съм се върнал сега от Петолъчката и пътят е отворен средния, но никаква реакция и му казвам, ако трябва да спират камионите да ги спират на кръговото и да ги връщат в града, а не тук на булеварда, какво правим тук на булеварда.

- Организацията нещо е слаба, вчера видях направо, вървят снегорините, не са пуснали греблата, не хвърлят сол, нищо, само обикалят, това е грехота.

- Няма кой да си върши работата по пътищата, затваряме пътя, за да сме чисти, да не стане проблем и после тираджиите виновни, за какво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на думата благодаря
Световен ден на думата "благодаря"
Тежка зима скова Балканите (обобщение)
Тежка зима скова Балканите (обобщение)