НОВИНИ

Източна Европа и Западните Балкани във фокуса на Австрийския Червен кръст

В София директори на Червения кръст от няколко европейски страни обсъдиха работата на хуманитарната организация в конфликтни зони, в райони, пострадали от природни бедствия, и как да бъде насърчено участието на доброволците. В контекста на Българското европредседателство и предаването на щафетата на Австрия - в България пристигна и генералният секретар на Австрийския Червен кръст.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:10, 20.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

8 500 човека нает персонал и 75 000 доброволци - това е хуманитарната мощ на австрийския Червен кръст. Спешната медицина, грижата за възрастни хора в домовете им и кръводаряването - са сред основните дейности на организацията, а отношенията между българския и Австрийския Червен кръст имат история - в нея е вписана реализацията на редица проекти - за управление на кризи и готовност при бедствия.

Вернер Кершбаум - генерален секретар на Австрийския Червен кръст: Работата ни с Българския червен кръст се задълбочи още повече, след като страната ви се присъедини към ЕС. Ние продължихме да работим в полето на здравето и социалните грижи и сега предстои европейския проект ,,Провойс,, който започва през 2018 г. и по план трябва да продължи до 2020г. Той цели насърчаването на ролята на доброволците и населението в гражданската защита.

Австрийският Червен кръст работи основно в Армения, Азербайджан и Грузия, както и в някои африкански държави - Кения, Етиопия, Северн Судан.

Вернер Кершбаум - генерален секретар на Австрийския Червен кръст: Ние се специализираме в две насоки. Първата е пречистване на водата и хигиената. Другата - здравни и социални грижи. Като например в кавказките страни ние работим като консултанти, подкрепяме националните общества да изградят система за домашна грижа, за помощ, защото имаме много опит в тази област и сме готови да го споделим.

Източна Европа и Западните Балкани също попадат във фокуса на дейност на Австрийския червен кръст. Основната задача - подкрепа при домашните грижи за деца с увреждания и подготовка за реакция при бедствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени учени
Президентът Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени учени
Министър Радев участва в Брюксел в дискусия за Шенген
Министър Радев участва в Брюксел в дискусия за Шенген