НОВИНИ

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх Коледа

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх Коледа, съобщи Елена Стоева от Федерация на природозащитните дружества "Зелени Балкани".

bnt avatar logo
от БТА
15:26, 27.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
изтощен лешояд бил спасен сливенското село глушник навръх коледа

Птицата е била прибрана от хора в ромската махала на селото, които са сигнализирали природозащитниците. По думите на Елена Стоева, в последните дни лешоядът вероятно е оцелял, тъй като е бил хранен от ловци от ловните дружинки в селата Блатец и Глушник. Птицата е K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в района на Сливен, след като е бил освободен повторно от волиерата за адаптация над града, посочи Стоева.

Тя припомни, че преди това лешоядът дни наред се разхождаше в Сливен. Според еколозите, K93 все още не се е адаптирал към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, често се придържа в близост до хората. Той е пристигнал в България от Испания.

В момента лешоядът е настанен във волиера в планината край Сливен заедно с още около двайсетина птици. След време ще бъде направен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изказаха благодарност на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи участието на гранично-полицейския кораб Обзор в операцията Посейдон
Приключи участието на гранично-полицейския кораб "Обзор" в операцията "Посейдон"
Барак Обама разкри пред принц Хари музикалните и спортните си предпочитания
Барак Обама разкри пред принц Хари музикалните и спортните си предпочитания