НОВИНИ

Изтребители от пето поколение за първи път в България

Най-модерните многоцелеви изтребители от пето поколение F-35A гостуваха за първи път в България. Самолетите участваха в демонстрация на Военновъздушните сили на САЩ, а после кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево до Пловдив. На представянето присъстваха президентът Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев и висши военни.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
20:17, 28.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Изтребителите от пето поколение F-35А са оборудвани със стелт технология, която ги прави "невидими" за радарите. Те са поръчани и ще се използват от 8 -те държави- членки на НАТО и Австралия. Предимствата на най-новото поколение многоцелеви изтребители са не в скоростта и маневреността, а в огромната информация, която могат да обработват:

генерал-лейтенант Ричард Кларк: Той създава огромни възможности за нашите съвместни многонационални сили да увеличим надмощието си в домейните на въздушното и киберпространството. Този самолет променя правилата на играта.
подполковник Джоузеф Морис: С тази самолет не ни се налага да ползваме повече машини - може с по- малък брой самолети да свършим по- голяма работа благодарение на това ,че цялата информация ни се предоставя в много нагледен вид.

На 15 април Съединените щати прехвърлиха за първи път в Европа осем изтребители F-35A, в база във Великобритания. Самолетите ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в учения на Алианса по програмата за европейска сигурност:

Румен Радев - президент на България: Аз съм реалист - такъв самолет ние скоро не може да имаме няколко причини, но знаете, че програмата ДСФ закъсня, така че по рано от 10-15 години България не може да бъде включена.

Президентът коментира и закупуването на новите бойни самолети за родната авиация и коментарите, че сделката е предрешена. Той защити избора на шведския "Грипен" за нов многоцелеви изтребител, одобрен от служебното правителство.

Румен Радев - президент на България: "Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари... просто трябва хората да помнят какво са гласували, какво са подписвали и да четат малко повече преди да говорят.

Радев допълни, че ако се подготвя политическо решение, което да „прегази" техническата експертиза на специалистите, очаква това да се каже от тези, които го подготвят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Има протести пред представителството на ЕС в Скопие
От нашите пратеници: Има протести пред представителството на ЕС в Скопие
Парламентът на Черна гора ратифицира споразумението за членство в НАТО
Парламентът на Черна гора ратифицира споразумението за членство в НАТО