НОВИНИ

Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Седмица преди Военния парад на 6 май пилотите в авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ репетират усилено своето участие. Изтребители МиГ-29 и Су-25 и тази година ще прелетят над площад „Независимост“ в София.В условията на липса на резервни части, какво е да си военен пилот и инженер в двете най-големи и стратегически важни български военни бази - вижте в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Владимир Богдански
19:59, 29.04.2018
8682
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Авиобаза „Граф Игнатиево“ - домът на самолетите МиГ-29, които денонощно охраняват българското небе.

МиГ-29 е гордостта на българската бойна авиация, изтребител четвърто поколение. Тези самолети сега са поддържани с неимоверните усилия на инженерно-техническия състав и са пилотирани умело от пилотите в авиобаза „Граф Игнатиево“.

;

Голямата тайна зад все още летящите самолети МиГ-29 са тези хора - инженерно-техническият екип, които от години удължават ресурса, тоест „живота“, на изтребителите ни.

майор Людмил Вълков, ст. инженер в авиобаза "Граф Игнатиево": Ние, в Граф Игнатиево, вярваме, че на дежурни машини трябва да има български самолети, с които да носят бойно дежурство български летци.

Двата самолета МиГ излитат за репетиция за парада на 6-и май.

;

И докато МиГ-овете се реят някъде близо до стратосферата, на земята пилот от базата, вертолети, Отрядът за специални операции и два щурмови изтребителя Су-25 от авибоазата „Безмер“ репетират спасяване на катапултирал пилот.

180 км. източно от „Граф Игнатиево“ е авиобаза „Безмер“. Шест самолета Су-25 - единственият по рода си в НАТО-вските редици щурмови самолет, загряват за полет на стоянката.

Техниците слагат бомбите на самолета. И още малко бомби... Минути по-късно майор Калоян Милков ще ги стовари на специален полигон южно от Безмер.

майор Калоян Милков, командир на ескадрила в авиобаза "Безмер": Той от самолетите в българските ВВС е единственият, който е връзка със Съхупътните войски и ВМС.
;

От над десетилетие капитан Александър Рунев и инженерите в „Безмер“ удължават ресурса на Су-25.

кап. Александър Рунев, зам.-командир на ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника: Буквално разглабяме самолета на съставни части, правим контролна дефектоскопия, огледи и го сглабяме наново.

Командирът на авиобазата казва, че самолетите могат да бъдат модернизирани и да служат на България още дълго време.

полковник Валентин Иванов, командир на авиобаза "Безмер": В САЩ бяха взели решение да свалят аналога на Су-25 - А-10 от въоръжение. В един момент се оказа, че нито Ф-15, нито Ф-22, нито Ф-14, Ф-18 могат да му изпълняват задачите и се наложи да го върнат пак на въоръжение.

За да има България авиация, обаче, трябва ясно военно-политическо решение да се купят нови самолети и да се поддържат наличните, категорични са всички летци и инженери. За да не сложим кръст на над 100-годишната ни бойна авиация.

;

Майор Любомир Славков и капитан Димитър Метаксов излизат на поредното си дежурство във въздуха. Една двойка изтребители МиГ денонощно пази българското небе.

майор Любомир Славов, командир на изтребителната авиационна ескадрила - ВВС: Разполагаме с тези самолети от 1989 г., вече така прилична възраст, но все още много хубав самолет за маневрен бой, за парад и тук-таме за някоя и друга по-сериозна задача и най-вече за изпълнението на задачата по „Еър полисинг“.
капитан Димитър Метаксов, зам.-командир на ескадрилата по летателната подготовка - авиобаза „Граф Игнатиево“: Ние полагаме доста усилия, за да се изпълнява всичко това. Всички пилоти, които носят дежурството и изпълняват тази задача, се подготвят ежедневно, редовно, макар и някой път с недостатъчно ресурси.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успехи за българската художествена гимнастика и бадминтон
Успехи за българската художествена гимнастика и бадминтон
Заради повреда от БАН не подаваха пълна прогноза за времето повече от денонощие
Заради повреда от БАН не подаваха пълна прогноза за времето повече от денонощие