НОВИНИ

Изваждат завета на Васил Априлов от трезора на БНБ

Честваме 230 години от рождението на Васил Априлов. По случай годишнината утре Националната библиотека организира ден на отворените врати. Посетителите ще могат да видят оригиналното завещание на възрожденеца от 10.00 до 16.00 ч. Ще бъде представено и фототипно издание на документа.

Айше Сали
от Айше Сали
20:44, 18.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Завещание с чувство за изпълнен дълг. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското желание българите да получават светско и модерно за своето време образование.

Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека: Сред стипендиантите са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия директор на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено как да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за обучение в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека: Прекарва голяма част от живота си извън пределите на България, но дава огромна сума за развитието на просветното дело. Към днешна дата Априловската гимназия повече от 180 години образова и възпитава достойни граждани.

Оригиналът на завещанието се съхранява в трезора на БНБ, а според работещите в Националната библиотека, утре то ще бъде показано за първи път пред посетители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовите министри от Г-7 изразиха опасения за криптовалутата на Фейсбук
Финансовите министри от Г-7 изразиха опасения за криптовалутата на Фейсбук
Карлово е център на честванията на 182 години от рождението на Васил Левски
Карлово е център на честванията на 182 години от рождението на Васил Левски