НОВИНИ

Албания проведе извънредни парламентарни избори

Извънредни парламентарни избори се проведоха днес в Албания. Вотът е определян като тест за готовността на страната да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:01, 25.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

18 партии и коалиции се борят за 140-те места в албанския парламент. Основните съперници, обаче, са Социалистическата партия на премиера Еди Рама, който се надява да спечели втори мандат и опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша.

Третата политическа сила е Социалистическото движение за интеграция на Илир Мета, който беше избран за президент. Според социологическите проучвания нито една партия няма да спечели пълно мнозинство и Албания ще бъде управлявана от коалиция.

До предсрочните избори се стигна, след като месеци наред Демократическата партия бойкотираше парламента. Много албанци обвиняват премиера Рама, че по време на управлението му е настъпил бум на организираната престъпност и на корупцията.

Опонентът му Лулзим Баша обещава, ако спечели изборите да се бори с това. А новите икономически обещания на Рама са свързани с икономическото развитие на страната.

Оказа се, че за някои гласоподаватели, политическият оптимизъм не е заразителен.

Гленси Мустафарай, жител на Тирана: Тази страна няма бъдеще. Тъжно е, че през 2017 година всички млади албанци искат да избягат от тази страна.
Петрит Суло, жител на Тирана: Очаквам радикална промяна и по-добро бъдеще за Албания, за да спре емиграцията.

Изборният процес се следи от повече от 300 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Ако вотът днес е протекъл нормално и ако след изборите Албания започне съдебна реформа, Брюксел може да предложи на Тирана да започнат преговорите за еврочленство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 4,1 по Рихтер в Румъния
Земетресение от 4,1 по Рихтер в Румъния
Откриват Международен музикален фестивал Варненско лято
Откриват Международен музикален фестивал "Варненско лято"