НОВИНИ

Известни българи учат на родолюбие пловдивските ученици

Известни българи представиха пред ученици от Пловдив и областта открит урок по родолюбие. Инициативата е част от национална кампания и цели развитието на духовността и знанията сред младите хора. На патриотичната среща в Историческия музей присъстваха деца от училищата, носещи името на светите братя Кирил и Методий.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Галена Паскова
16:30, 26.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В продължение на час зала „Съединение“ на Пловдивския исторически музей се превърна в класна стая. За делото на Кирил и Методий и за Града на буквите говори професор Николай Овчаров, направил едни от първите археологически проучвания във Велики Преслав - център на първата българска книжовна школа.

Професор Николай Овчаров
"Нашите уроци нямат за цел да изземат функциите на училището и на училищните програми, а по-скоро да заострим вниманието на учениците върху определени неща, които са особено важни."
Ралица Димитрова - преподавател по история
"За децата е също много добре, когато виждат атрактивни учени и преподаватели, тъй като това ги провокира да мислят, да търсят."

Духовниците са първите учители, обясни на децата Митрополит Николай.

Николай - Митрополит Пловдивски
"Важно е България да възпитава своите настоящи и бъдещи възрожденци и будители."

Според заместник-министъра на културата Амелия Гешева такива уроци са един от добрите начини за овладяване на повече знания.

Амелия Гешева - заместник-министър на културата
"Това минава през адаптиране на съдържанието за по-млади хора, дори през това да представим всичко, което е българската история и България по достъпен интерактивен начин за тях."

В края на срещата учениците получиха патриотични книги, а областният управител Здравко Димитров дари 150 творби на български класици на пловдивската библиотека „Иван Вазов“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата е отдал признание на народа ни като пазител на делото на Кирил и Методий
Папата е отдал признание на народа ни като пазител на делото на Кирил и Методий
Филмът Въглища спечели Голямата награда на Седмицата на критиката в Кан
Филмът "Въглища" спечели Голямата награда на Седмицата на критиката в Кан