НОВИНИ

Извънреден щаб и спешни мерки за сигурност заради напрежението във Войводиново

В пловдивското село Войводиново близо 400 души излязоха за втора поредна вечер на протест. Вълната на недоволство се надигна, след като на Богоявление двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили Валентин Димов. Въпреки че днес на място пристигна вицепремиерът Красимир Каракачанов с уверението, че всички незаконни постройки в ромската махала ще бъдат съборени, каквито бяха част от исканията на протестиращите снощи, тази вечер хората отново излязоха по улиците на селото.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:10, 08.01.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според хората във Войводиново напрежението расте, защото местната власт с години си е затваряла очите за незаконните ромски постройки и неспирните шумни забавления. Затова и тази вечер отново има протест.

Вицеприемърт Красимир Каракачанов увери, че общината не покровителства никого и в скоро време ще бъдат предприети действия, които ще покажат, че държавата си е на място. След намесата на вицепремиера, от община Марица обещаха в най-кратки срокове да бъдат съборени незаконните постройки.

Междувременно живеещите там роми напуснаха махалата.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Още днес започват проверки енерго, пожарна и онези постройки, които са опасни за обитаване ще бъдат събаряни веднага. Залепени незаконна до незаконна постройка, залепени кокошарник до кокошарник. Тук не можеш да прецениш колко са точно жилищата, колко са точно хората.
;

Министър Каракачанов посети днес и пострадалия 33-годишен рейнджър от специалните сили, който остава под лекарско наблюдение. Ефрейтор Валентин Димов е със средна телесна повреда. Утре му предстоят операции.

Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили: Неприятен инцидент, но брутално професионално, защото военнослужещият е изненадан в гръб.Всъщност неговото яке е използвано, така че главата и ръцете му да бъдат вързани и е удрян по най-зверския начин.

От прокуратурата са иззели записи от камери, но няма преки свидетели на инцидента.

Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив: В един момент се вижда как има блъскане между тях и двамата започват да го налагат като съответно той се опитва да се защитава, но са му нанесени множество удари по цялото тяло.

От прокуратурата ще поискат двамата задържани за побоя да останат за постоянно в ареста. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода за период от 2 до 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца
След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца
Окончателно: ​Десислава Иванчева остава под домашен арест
Окончателно: ​Десислава Иванчева остава под домашен арест