Австрийският външен министър образно описа ролята на ЕС, като каза, че след като двете страни в конфликта Техеран и Вашингтон не искат да седната на масата за преговори, европейските държави трябва да направят така, че да закарат масата за преговори при двете страни. Как ще стане това европейските външни министри гласуваха допълнителен мандат за европейски дипломат номер 1 Жозе Борел, който да организира конференция в региона. Освен това всички държави по отделно и като ЕС като цяло ползват всички възможни дипломатически пътища, за да накарат двете страни да възобновят диалога.

Германският външен министър Хайко Маас коментира днес, че към днешна дата изглежда сякаш непосредствена опасност от война в региона няма. Същото каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза, че пактът е готов да се върне възможно най-бързо в Ирак, където превежда мисии, да възобнови тези мисии в Ирак, както ЕС така и НАТО са на мнение, че Ирак не трябва да се превръща в жертва на конфликта между Техеран и Вашингтон и борбата срещу Ислямска държава трябва да продължи.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всъщност ЕС в момента говори с двете страни (Иран и САЩ), те не си говорят една с друга. Това е посредническата ни роля, опитът на ЕС е да ги накара да седнат на масата за преговори. Имаше такива заявки от президента Тръмп. Той в своето изявление каза, че е готов да започне преговори с Иран, но за целта трябва да се успокои ситуацията. Това е призивът, който се надявам ЕС днес да отправи.
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Ние трябва да останем единни - Северна Америка и Европа. Можем да постигнем много, когато сме заедно, както го нправихме във войната срещу Ислямска държава, освобождавайки всички територии, които тя контролираше, освобождавайки милиони хора. Говорих с президента Тръмп тази седмица. Той призова НАТО да прави повече в борбата с тероризма и ние обмисляме какво още може да направим.