Кризата във Венецуела е във фокуса на извънредна среща на първите дипломати на 12 страни от региона. В нея участват и американският вицепрезидент Майк Пенс, както и самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Групата от Лима, създадена преди две години, се събра в столицата на Колумбия - Богота.

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна в Богота, за срещата на групата от Лима. Той обяви, че САЩ ще стоят зад Гуайдо, докато свободата не се върне във Венецуела.

Насилието по време на опитите да се доставят помощи на икономически опустошената Венецуела през изминалите дни втвърдиха решимостта на Съединените щати да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо, обяви вицепрезидентът.

Срещата се провежда след два дни на кървави сблъсъци в гранични райони на Венецуела с Колумбия и Бразилия. Над 300 души бяха ранени, а най-малко трима души загинаха.

Венецуелската армия, вярна на президента Мадуро, изпълни заповедта да не допусне хуманитарна помощ да влезе в страната от Колумбия. Демонстранти бяха разпръснати със сълзотворен газ, камиони с помощи бяха опожарени.

Същевременно стотици венецуелски военни дезертираха в Колумбия.

Позициите на страните от региона са известни. Преди срещата Бразилия призова международната общност да се присъедини към усилията за освобождаването на Венецуела. С идването на президента Жаир Болсонаро на власт, страната рязко спря подкрепата си за Мадуро.

В Колумбия са над половината от общо над 3,4 милиона венецуелци, потърсили спасение от глада и кризата зад граница, а колумбийският президент е твърдо на страната на Гуайдо.

Същевременно Куба защитава Мадуро, а президентът Канел обяви, че Венецуела е жертва на империалистически опити на Съединените щати да възстановят неолиберализма в Латинска Америка.

Сблъсъци на границата между Колумбия и Венецуела

Сблъсъци на границата между Колумбия и Венецуела

Границата между Колумбия и Венецуела e затворена до сряда. През последните часове при бунтове са ранени над 100 души.