Лидерите на Европейския съюз се събраха снощи на извънредна среща на върха в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и разпределението на водещите постове в съюза. Конкретни имена обаче не бяха обсъждани, те ще бъдат обект на разговорите на следващата среща на върха през юни. Дебатите снощи затвърдиха различията за процедурата по избора на председател на Европейската комисия.

Преди срещата вчера Европейският парламент потвърди позицията си, че очаква от лидерите на ЕС да уважат процедурата за водещите кандидати и да изберат един от тях за наследник на Жан-Клод Юнкер. Кандидатите са Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вестегер от АЛДЕ. Бойко Борисов потвърди подкрепата на ГЕРБ за Вебер.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това е решението на партията. Ние сме дисциплиниран член на ЕНП, така че нямаме нито колебания, нито каквито и да било други позиции.

Друга позиция обаче има френският президент Емануел Макрон, който не одобрява процедурата за водещите кандидати и още по-малко кандидата на ЕНП Манфред Вебер.

Емануел Макрон - президент на Франция: Не искам да говоря за един или друг кандидат, партиите се ограничиха в тази логика на водещите кандидати и сега се мерят име срещу име. Аз не искам да участвам в тази логика на партиите. По-скоро ще поканя всички да търсят този консенсус, който е добър за Европа.

Доналд Туск ще се опита пред следващите дни да търси консенсус между държавите и между Европейския съвет и Европейския парламент. Конкретни имена ще се обсъждат на срещата на върха през юни.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Договорите казват ясно - Европейският съвет трябва да направи предложение, Европейският парламент да го гласува. Бъдещият президент на Комисията трябва да бъде подкрепен с квалифицирано мнозинство в Съвета и с мнозинство в Европейския парламент".

Туск се надява поне две от топ позициите в Европа за бъдат за жени.