НОВИНИ

Извънредни имунизации срещу морбили в Пловдив и областта

Извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта. До началото на октомври трябва да бъдат обхванати децата от уязвими групи - на възраст от 13 месеца до 8 години. Спешните мерки са разпоредени от Здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне допълнително разпространение на болестта на територията на страната.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
08:04, 19.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Три са случаите на заболели от морбили в Пловдив от началото на годината. След предписанията на министерството, здравната инспекция е разпоредила на общопрактикуващите лекари да издирят децата от рискови групи от ромските квартали.

Д-р Милена Панайотова, началник на "Противоепидемичен контрол", РЗИ-Пловдив: Извънредната имунизационна кампания е за всички деца, независимо от имунизационния им статус, ваксинирани или неваксинирани , те трябва да бъдат обхванати с тази извънредна ваксина морбили, паротит, рубеола.

В Пловдив и областта на спешна имунизация подлежат 14 000 деца, но за момента отпуснатите от министерството ваксини са 5 000.

Доктор Жанет Демирева е общопрактикуващ лекар в поликлиниката в квартал "Столипиново" и трябва да издири и постави извънредна ваксина на 350 деца.

Д-р Жанет Демирева - общопрактикуващ лекар в ДКЦ "Изток": Това е най-големият проблем, тъй като комуникацията с пациентите в района е много затруднена.

Затова в издирването на пациентите помага и здравният медиатор Гюлезар Садък.

Гюлезар Садък, здравен медиатор: Говоря с родителите. Издирвам ги, адрес по адрес ходя.

Четиригодишният син на Даниела също ще бъде имунизиран.

Даниела Руменова: Да не се разболяват, това е много важно нещо.

Извънредната имунизация срещу морбили е разпоредена, след като е установено, че 54% от ваксинираните деца в страната впоследствие са се разболяли, тъй като не са изградили имунитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО започна мащабно учение в Украйна - Rapid Trident 2019
НАТО започна мащабно учение в Украйна - Rapid Trident 2019
Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София
Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София