НОВИНИ

Извънредни мерки заради заразата с Африканска чума по свинете

Африканската чума по свинете достигна и до една от най-големите индустриални ферми в България - тази в русенското село Бръшлен. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които трябва да бъдат евтаназирани. След свинекомплекса в Николово това е вторият подобен случай в областта. Неконтролируемата популация на диви прасета, човешки грешки и неспазване на правилата от недобросъвестни стопани са най-вероятните причини за разпространението на заразата у нас. България продължава да е в третата, по скалата от общо четири опасни зони, според класацията на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
18:00, 24.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Все още се разследва как заразата е влязла в свинекомплексите.

Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ: За да влезе вирусът в свинекомплекс, има пробив в биосигурността.
Проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига: Това, че има бариера и че има дезинфенкционна площадка или ограда, не е биосигурност, а много сложен механизъм и организация на производството, който може да намали до 99.9%, но не може да предотврати.

Най-важното е да се прекъсне движението на вируса - от дивата популация към домашните прасета, смятат специалистите. И да се редуцират отглежданите в селските дворове свине, които най-често се хранят с кухненски отпадъци.

В село Бръшлен, където повече от 150 души може да останат без раабота, са притеснени и от местната кооперация - защото ще трябва да търсят пазар за стотици тонове пшеница и царевица, договорени за фураж на свинекомплекса.

Нели Тодорова - човешки ресурси в кооперацията в Бръшлен: Ние също търгуваме с тях и сме зависими. Че ние също нашата продукция трябва да си я дадем някъде - дали на този свинекомплекс или на друг, където и да е.

Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в "Натура 2000". От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БАБХ увеличават ​контрола на продукцията, която излиза от свинефермите
От БАБХ увеличават ​контрола на продукцията, която излиза от свинефермите
Обявиха графика на ваканциите и учебните дни за следващата година
Обявиха графика на ваканциите и учебните дни за следващата година