НОВИНИ

Извънредно положение в Шарлът, Северна Каролина

Ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в Шарлът, Северна Каролина. Един човек е в критичоно състояние, ранени са десетки служители на реда и цивилни. Причина за уличните бунтове, които продължават втора нощ, е убийство на чернокож от полицай в Шарлът.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:47, 22.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Втора бурна нощ в Шарлът. Започналото като мирно шествие по улиците на града прерасна в ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи. Поводът за демонстрацията е убийството на 43 годишния чернокож Кийт Скот. Във вторник той беше застрелян от полицай при противоречиви обстоятелства. Според семейството на Скот той е държал книга, докато според властите е имал пистолет и многократно е бил приканван да го прибере.

"Аз съм чернокож и като виждам какво става си мисля: във всеки момент, в който ме спре полицията или ме приближи служител на реда, е възможно да бъда застрелян - няма значение въоръжен ли съм, или не, ще ме застрелят. Това не спира! По хората се стреля - навсякъде!"

Докато всички пееха изведнъж се чуха изстрели и настъпи хаос, разказват очевидци. След изстрелите към полицейския кордон политат бутилки, камъни, фойерверки. За да разпръсне събралото се множество полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и светлинни гранати.

Появи се информация, че полицай е застрелял цивилен. Последва опровержение, в което беше пояснено, че стрелбата е била между цивилни, има тежко ранен, но не и починал. Губернаторът на Северна Каролина Пат Мак Рори, обяви извънредно положение в Шарлът и поиска съдействие от Националната гвардия. Само за седмица убийството в Северна Каролина е третото подобно в Съединените щати. Полицията застреля 13 годишен в Охайо, който извадил въздушен пистолет и невъоръжен моторист в Оклахома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена и дете са пострадали при катастрофа на АМ „Тракия”
Жена и дете са пострадали при катастрофа на АМ „Тракия”
Около 5 км е колоната при тунел Ечемишка
Около 5 км е колоната при тунел Ечемишка