НОВИНИ

Извънредно положение в Сърбия заради наводненията

В Сърбия е обявено извънредно положение заради обилните валежи довели до наводнения през последните дни. Мярката е превантивна и цели облекчаването и ускоряването на работата на службите за защита на населението, а също така за по-бързото ликвидиране на последиците от наводненията. Очаква се дъждовете да продължат до вторник.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:05, 11.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света
извънредно положение сърбия заради наводненията

Проливните дъждове в Сърбия напомниха за ужаса, който изживя страната преди 2 години. Тогава наводненията отнеха живота на 50 души. Щетите надхвърлиха милиард и половина евро.


"За това този път обявяваме извънредно положение", заяви вътрешният министър на Сърбия Небойша Стефанович.

Неспиращите от няколко дни проливни дъждове наводниха стотици сгради в Сърбия. Заради наводненията 170 души бяха принудени да напуснат домовете си. Под вода са огромни участъци земеделска земя.


Нивото на Сава и Дрина продължава да се покачва. В борбата с наводненията се включват и военните. Те ще укрепват диги и ще евакуират хора. А специално създаден щаб ще координира действията на всички институции .

Така изглежда планът на сръбските власти за борба с наводненията. Природното бедствие е в момент, когато стотици мигранти се надяват да влязат в Сърбия, за да продължат пътя си към Централна Европа. Затова през следващите дни военни подразделения ще помагат на полицията за охраната на границите.

Синоптиците предупреждават, че през почивните дни валежите ще се усилят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж отглежда над 100 овце в двора си
Мъж отглежда над 100 овце в двора си
Михаил Лесин е починал след удари с тъп предмет в главата
Михаил Лесин е починал след удари с тъп предмет в главата