Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела, съобщи правителствената пресслужба. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

© снимка: МС

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще

МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, осно...

„Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, се уточнява в съобщението.

© снимка: МС
Кризата във Венецуела: Засилва се натискът над управлението на Мадуро

Кризата във Венецуела: Засилва се натискът над управлението на Мадуро

Хуан Гуайдо ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. Външното ни министерство е...