НОВИНИ

Извънредно заседание на Съвета за сигурността към МС за ситуацията във Венецуела

Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела, съобщи правителствената пресслужба. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

извънредно заседание съвета сигурността ситуацията венецуела
bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 05.02.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

;

„Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, се уточнява в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня за безопасен интернет наградиха 32 киберскаути
В Деня за безопасен интернет наградиха 32 киберскаути
Президентът Румен Радев разговаря с посланика на САЩ
Президентът Румен Радев разговаря с посланика на САЩ